Botox Nedir ?
Botox; günümüzde oldukça yoğun yer eden, ancak sürekli duymamıza rağmen tam anlamı ile ne ifade ettiğini bilmediğimiz bir uygulamadır. Hatta çoğu zaman medya üzerinden görebildigimiz yanlış uygulamalar sonucunda oluşan mimiklerin yok olduğu görüntüler nedeniyle ön yargıyla yaklaştığımız estetik işlemlerdir. Ayrıntılı bir şekilde açıklayacak olursak; colostridium botolinum adı verilen bir bakterinin katkılarıyla oluşturulan bir nörotoksinin, özel iğneler ile gerekli görülen alana enjekte edilmesi işlemidir botox. Bir nevi, sinir uçlarında iletimi engellemeyle kırışıklıkların veya çizgilerin yok edilmesi ile ilgilidir. Estetik düzenlemelerin yanı sıra, bir çok alanda tedavi amacıylada kullanılmaktadır. Örneğin terleme ile ilgili sorunların tedavisinde, oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Botox Uygulama Seansları Ne Şekilde Gerçekleşir ?
Botoks uygulanırken; çok ince uçlu hatta bir nevi insülin iğnesine benzer enjektörlerden yardım alınır. Şikayetin hangi bölgede olduğuna bağlı olarak, uygun yerlere enjeksiyon işlemi gerçekleştirilir. İşlem sırasında hafif şiddetle ağrı hissetmek olası bir durumdur ancak bu kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak düşük bir ihtimaldir. Botoks’ un hangi miktarlarda uygulanacağını belirleyen birçok faktör vardır. Kalıcılık süresi, sinir ve kas tamirinin kişiye göre etkisi vs bunlardan bazılarıdır. Botoks uygulamalarından istenilen sonucun alınabilmesi, yaklaşık olarak 2 haftayı kapsamaktadır. İstenilen sonucun alınabilmesine kadar geçen süre içerisinde, uygulama alanında çeşitli asimetrik görüntülere rastlanabilmektedir. Tedavinin etki süresi devreye girdiğinde, bu görüntüler tamamen kaybolacaktır. İşlem sıklığı çeşitli faktörlere bağlı olarak degişiklik göstersede, genel olarak 6 ay olarak kabul edilmektedir. 2 yıllık süre sonrasında, uygulama yapılan kasların işleme daha uzun süreli olarak cevap vermesinin etkisi ile daha uzun aralıklarla seanslar tamamlanmaktadır.
Botoks’un İstenmeyen Yan Etkileri
Botoks uygulamalarında kayda değer kalıcı bir yan etkiye rastlanmamaktadır. Botoks’ un geçici bir uygulama olduğu düşünüldüğünde, oluşabilme ihtimali olan yan etkilerinde, yine kısa süreli yan etkiler olduğu anlaşılmaktadır.
Botoks uygulamaları sonucunda, geçici bir şişlik veya morarmalarla karşılaşılabilmektedir. Bu şişlik veya morarmalar genellikle birkaç günlük süre zarfında yok olmaktadır.
Bazen uygulama yapılan kişilerin bünyesi ile alakalı hafif düzeyde baş dönmeleri yaşanabilmektedir. Bu etkide 1 gün içerisinde hemen kaybolur ve hafif dozda ağrı kesiciler ile kontrol altında tutulabilirler, zaten sosyal hayatı etkileyecek derecede bir ağrı değildir.
Uygulama sonrası gelebilecek şikayetler arasında kaş seğirmesi de bulunmaktadır. Bu durum genellikle geçici olarak yaşanan bir süreç olsa da, bazı durumlarda dokundurma enjeksiyonları gibi küçük işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Botoks sonrasında yeni duruma alışma sürecinde, bazı hastalar uygulama bölgesinde uyuşukluk olarak tabir edilen bir hisse kapıldıklarını belirtirler. Ancak belirttiğimiz gibi bu his, tedaviden kaynaklanan olumlu bir durumdur aslında, tedavi gerektirecek herhangi bir uygulamaya gerek görülmez.
Botoks uygulamaları sonrası nadir olarak görülen rahatsızlıklardan digerleri de; pitoz ve diplopidir. Yani kaş ve göz kapağı düşmesi ile çift görme bozukluğudur. Bu yan etkilerde hafif dozda göz damlası vs kullanarak tedavi altına alınabilir. Geçici bir durumdur. Genellikle 2 ve 4 hafta aralığında tüm sorunlar ortadan kalkar.